Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Szkoła Podstawowa w Rosnowie im. 26 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego
System eBoi

eBoi
Jak załatwić sprawę?

System eWrota

eWrota
BIPy jednostek organizacyjnych.

Dożywianie uczniów


Zapytanie ofertowe

na przygotowanie i dostarczenie posiłków (usługa cateringowa)

dla dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej

im. 26 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w Rosnowie

I. ZAMAWIAJĄCY:

Szkoła Podstawowa im. 26 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w Rosnowie

Miejscowość: Rosnowo 34

Kod pocztowy: 76-042 Rosnowo

telefon: 94 316-42-92 lub 606-478-513

email: dyrektorsprosnowo@gmail.com

II. INFORMACJE OGÓLNE:

Do niniejszego postępowania nie mają zastosowania przepisy ustawy z dnia 11 września 2021 roku Prawo zamówień publicznych (t. j. Dz. U. 2021 poz. 1129 z późn. zm.) gdyż wartość zamówienia nie jest równa i nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 130 000 zł netto.

III. TERMIN REALIZACJI ZAMÓWIENIA:

Termin rozpoczęcia wykonywania zamówienia: 01.09.2022 r. w dniach nauki szkolnej tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem świąt i dni wolnych od zajęć dydaktycznych oraz przerw w pracy. Termin zakończenia wykonywania zamówienia: 25.06.2023 r.

IV. OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA:

l. Przedmiotem zamówienia jest: „Przygotowanie i dostarczenie posiłków (usługa cateringowa) dla dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej im. 26 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w Rosnowie, (zwanej dalej SP).

2. Przedmiot zamówienia obejmuje:

l) „Przygotowanie i dostarczenie posiłków (usługa cateringowa) dla dzieci uczęszczających do SP w roku szkolnym 2022/2023, w dniach w których pracuje SP.”

3. Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie z produktów własnych, dostawę własnym transportem i wydanie osobom upoważnionym przez Zamawiającego w SP posiłków zgodnie z Zaleceniami i Normami Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia.

4. W niniejszym zamówieniu przez posiłek należy rozumieć posiłek gorący (w przypadku obiadów) o jakości i wartości odżywczej i kalorycznej zgodnej z wymogami obowiązującymi w żywieniu dzieci i młodzieży.

5. Wymagania dotyczące posiłków:

5.1. Warunki realizacji zamówienia dla SP:

5.2.1. Wykonawca będzie dostarczał posiłki własnym transportem i na własny koszt.

5.2.2.Posiłki dostarczane będą w termosach i pojemnikach, na które Wykonawca posiada

odpowiednie atesty i certyfikaty.

5.2.3.Transport posiłków odbywać się będzie samochodem przystosowanym do przewozu żywności, na który Wykonawca posiada odpowiednie dokumenty potwierdzające dostosowanie pojazdu.

5.2.4.Liczba posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w SP. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o liczbie obiadów jednodaniowych w dniu wykonania usługi, czyli tego samego dnia do godz. 8.45.

5.2.5.Posiłki dostarczane będą w dniach funkcjonowania SP, tj. w dniach roboczych, od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych i dni wolnych od zajęć dydaktycznych.

5.2.6. Posiłki dostarczane będą do SP w następujących godzinach: 11.20 -11.35 — dostawa obiadu.

5.2.7.W sytuacjach szczególnych istnieje możliwość zmiany godzin dostarczenia posiłków z jednodniowym wyprzedzeniem zarówno przez Zamawiającego, jak i Wykonawcę.

5.2.8.Dzienny jadłospis obejmuje:

Posiłek jeden dziennie - zupa - 300 g.

5.2.9.Wykonawca zobowiązuje się do nie stosowania gotowych potraw konserwowych oraz dostępnych na rynku ulepszaczy smaków, jak również gotowych dań w torebkach.

Niedopuszczalne jest stosowanie w procesie przyrządzania posiłków następujących produktów:

a) konserw,

b) przypraw typu Vegeta,

c) kostek rosołowych,

d) tłuszczów utwardzonych tj. margaryn,

e) produktów z glutaminianem sodu i innych chemicznych środków smakowych,

f) produktów z zawartością syropu glukozowo — fruktozowego,

g) produktów masłopodobnych i seropodobnych,

h) herbat granulowanych,

i) napojów instant (np. puchatek),

j) napojów w proszku lub na bazie suszu,

k) pieczywo tostowe,

l) ciasta paczkowane z długim terminem ważności,

m) mięso odkostnione mechanicznie (MMC)),

n) wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) lub skrobi modyfikowanej

(z jadłospisu dziennego wyklucza się wędliny z mielonek),

o) posiłki sporządzane na bazie półproduktów,

p) posiłki na bazie Fast Food,

q) mrożonych potraw

r) artykuły zawierające, środki spulchniające,

s) wędliny o zawartości mięsa poniżej 80%.

5.2.10.Użyte do przygotowywania posiłków mięso musi być bez nastrzyku, jogurty tylko naturalne. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (np.: posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej, bezglutenowej, uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików).

5.2.11.Wykonawca odpowiedzialny jest za dostarczenie dekadowego jadłospisu dla dzieci bez alergii pokarmowej, jak również dla dzieci z różnymi alergiami. Sporządzone przez Wykonawcę jadłospisy muszą być urozmaicone i różnorodne. W jadłospisie musi być umieszczony dokładny skład użytych produktów oraz lista alergenów zawartych w danym posiłku. Jadłospisy muszą być dostarczone Zamawiającemu na 5 dni przed rozpoczęciem kolejnego okresu żywieniowego. Jadłospis może zostać dostarczony w formie skanu za pośrednictwem poczty elektronicznej.

5.2.12.Zamawiający ma prawo dokonywania wiążących zmian w jadłospisie przedstawionym przez Wykonawcę na co Wykonawca wyraża zgodę.

5.2.13.Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości, świeżych, naturalnych i normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP oraz zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1 154).

5.2.14.Wykonawca przy realizacji zamówienia zobowiązany jest do przestrzegania Zaleceń i Norm obowiązujących i zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia, a także zasad zdrowego żywienia oraz zasad żywienia zbiorowego, jak również jakości i zgodności z warunkami umowy.

5.2.15.Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać norm produktów dla dzieci w wieku od 7 do 15 lat.

5.2.16.Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r., o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 poz. 2021 z późn. zm.) i zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154).

5.2.17.Proces przygotowywania oraz dostarczania posiłków odbywać się musi zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza wymogami dobrej praktyki higienicznej.

5.2.18.Posiłki będą przygotowywane przez osoby posiadające zaświadczenie lekarskie z badań przeprowadzonych do celów sanitarno-epidemiologicznych w zakładzie spełniającym wymagania higieniczno-sanitarne dla zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu posiłki, środki spożywcze.

5.2.19.Porcjowanie, przygotowanie posiłków mlecznych oraz wydawanie posiłków dzieciom leży po stronie Zamawiającego.

5.2.20.Wykonawca zobowiązany jest do odbioru, wywożenia i utylizacji odpadów związanych z usługą żywienia i ponosi tym samym odpowiedzialność za gospodarowanie tymi odpadami oraz ponosi koszty z tym związane zgodnie z ustawą o odpadach (tj. Dz. U. z 2022 r. poz. 699 z późn. zm.).

5.2.21.Wykonawca zapewnia mycie i dezynfekcje we własnych pomieszczeniach termosów i opakowań, w których będą dostarczane posiłki, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP.

5.2.22.Wykonawca jest gotowy do realizowania przedmiotu zamówienia w przypadku zakłócenia procesu technologicznego (z przyczyn niezależnych, braku energii elektrycznej, braku wody itp.) wytwarzanych posiłków. Wykonawca powinien posiadać porozumienie z firmą gastronomiczną na użyczenia kuchni produkcyjnej na wypadek ww. awarii.

5.2.25.Wykonawca jest zobowiązany do przechowywania próbek posiłków do celów sanitarno -epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.

5.2.26.Opłaty za obiady dokonywane będą przez rodziców uczniów bezpośrednio na numer konta Wykonawcy do 10 dnia każdego miesiąca.

5.2.27.Zamawiający wymaga, aby jadłospisy przedstawione przez Wykonawcę były zaakceptowane przez dietetyka na koszt Wykonawcy.

5.2.27.W okresie od 03 października 2022 r. do 23 czerwca 2023 r. planowana liczba dzieci uczęszczających do SP objętych dożywianiem wynosi ok. 20 osób (zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości posiłków w zależności od potrzeb).

5.2.28.Rozliczenie następować będzie za faktycznie dostarczone posiłki według ceny jednostkowej za jeden posiłek podanej w Formularzu oferty.

5.2.29.W przypadku zlecenia zmniejszonego zakresu niż wskazany w przedmiocie zamówienia, Wykonawcy nie przysługuje roszczenie o zlecenie niewykonanej części usługi.

5.2.30.Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania zamówienia.

5.2.31.Posiłki należy dostarczyć w ramach kosztów własnych.

5.2.32.Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby i rodzajów posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb.

5.2.33.Zamawiający zastrzega u Wykonawcy możliwość wykupienia posiłków przez uczniów nie objętych dożywianiem w cenie podanej przez Wykonawcę w złożonej ofercie.

5.2.34.Wybrany wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek i odpadów pokonsumpcyjnych pozostałych po spożyciu posiłków w danym dniu.

5.2.35.W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nieświeże, bądź swym wyglądem budzą wątpliwości co do jakości, dyrektor szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki.

5.2.36.W przypadku zmiany obowiązujących w dniu ogłoszenia zapytania ofertowego przepisów prawnych dotyczących dożywiania dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych Wykonawca ma obowiązek uwzględnić obowiązujące przepisy prawne w trakcie realizacji zadania co nie będzie miało żadnego wpływu na jego wynagrodzenie.

6.Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych. Złożenie oferty częściowej powoduje jej odrzucenie.

7. Wykonawca zobowiązany jest do podania ceny jednostkowej brutto posiłku zawierającej wyliczenie wartości jaką w kwocie posiłku stanowi tzw. „wsad do kotła”.

V. KRYTERIA WYBORU OFERTY:

Cena- 100 %Ofertą najkorzystniejszą będzie oferta z najniższą łączną ryczałtową ceną ofertową (brutto) za wykonanie całości zamówienia spełniającą wymagania Zamawiającego.

VI. OPIS SPOSOBU PRZYGOTOWANIA OFERTY:

1. Każdy Wykonawca może złożyć w prowadzonym postępowaniu tylko jedną ofertę.

2. Oferta musi być napisana w języku polskim, w formie pisemnej z zachowaniem czytelnej formy.

3. Oferta oraz załączniki muszą być podpisane przez Wykonawcę lub osobę upoważnioną do reprezentowania Wykonawcy.

4. Cena ofertowa przedstawiona przez Wykonawcę musi obejmować wszystkie koszty związane z realizacją zamówienia.

5. Termin związania z ofertą: 30 dni.

VII. FORMA, MIEJSCE 1 TERMIN SKŁADANIA OFERT:

l. Ofertę należy złożyć osobiście lub listownie w zamkniętej kopercie opisanej: „Przygotowanie i dostarczenie posiłków (usługa cateringowa) dla dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej im. 26 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w Rosnowie, (zwanej dalej SP) w roku szkolnym 2022/2023, w dniach w których pracuje SP”.

2. Miejsce złożenia ofert: Szkoła Podstawowa im. 26 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w Rosnowie, adres: 76-042 Rosnowo 34, sekretariat.

3.Termin złożenia ofert upływa dnia 30 września 2022 r. godz. 15:00 w każdym wypadku decyduje data wpływu oferty do Zamawiającego. Oferty złożone po terminie nie będą rozpatrywane.

4.Osobą uprawnioną do kontaktu z Wykonawcami jest: Barbara Wójt, tel. 94 316-42-92 lub 606 - 478 - 513, e - mail: dyrektorsprosnowo@gmail.com

VIII. INFORMACJA RODO:

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO”), informujemy o zasadach przetwarzania Pani/Pana danych osobowych oraz o przysługujących Pani/Panu prawach z tym związanych.

1. Administratorem danych osobowych jest:

Szkoła Podstawowa im. 26 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w Rosnowie reprezentowana przez dyrektora Dorotę Woźniakiewicz, 76-042 Rosnowo 34, Tel 94 316-42-92 lub 606-478-513, e-mail: dyrektorsprosnowo@gmail.com

2. Dane kontaktowe do Inspektora Ochrony Danych Osobowych: email sp1rosnowo@wp.pl

3. Pana/Pani dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. I lit. b RODO w celu

związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonego w

procedurze zapytania ofertowego do którego nie ma zastosowania ustawa prawo zamówień

publicznych (tj. Dz.U. z 2021 r. poz. 1 129 z późn. zm.), zawarcie i wykonanie umowy

oraz po zakończeniu obowiązywania umowy w czasie niezbędnym do realizacji celów

przetwarzania.

4. Odbiorcami Pana/Pani danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona

zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o ustawę o dostępie do informacji

publicznej z dnia 6 września 2001 r. (tj. z 2022 r. poz. 902 z późn. zm.) oraz inne

podmioty upoważnione na podstawie przepisów ogólnych.

5. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane na podstawie przepisów prawa.

6. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane do czasu potrzebnego na realizację i

rozliczenie umowy oraz niezbędnego do przedawnienia ewentualnych roszczeń.

7. Podanie danych osobowych jest dobrowolne w celu zawarcia i wykonania umowy łączącej

Zamawiającego z Wykonawcą w ramach niniejszego postępowania prowadzonego w

trybie zapytania ofertowego, aczkolwiek odmowa ich podania uniemożliwi podjęcie

współpracy pomiędzy ww. stronami.

8. W odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób

zautomatyzowany, stosownie do art. 22 RODO.

9. Osoby, których dane osobowe zostaną przekazane Zamawiającemu w toku niniejszego

postępowania posiadają:

l ) prawo dostępu do danych osobowych ich dotyczących;

2) prawo do sprostowania danych osobowych ich dotyczących*'

3) prawo usunięcia danych osobowych ich dotyczących, w sytuacjach określonych w art.

17 ust. I RODO z zastrzeżeniem art. 17 ust. 3 RODO;

4) na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia

przetwarzania danych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2

RODO;

5) prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych ich

dotyczących; -o ile żądania nie są ewidentnie nieuzasadnione lub nadmiernie nie

ograniczają ich, bądź wykluczają inne przepisy;

10. Osoby, których dane osobowe zostaną przekazane zamawiającemu w toku niniejszego

postepowania posiadają prawo do wniesienia skargi do prezesa Urzędu Ochrony Danych

Osobowych, gdy którakolwiek z osób uzna, że przetwarzanie danych osobowych ich

dotyczących narusza przepisy RODO.

IX. DODATKOWE INFORMACJE:

W toku badania i oceny ofert może żądać od Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści

złożonych ofert i wezwać Wykonawcę do złożenia stosowanych wyjaśnień z jednoczesnym

wyznaczeniem odpowiedniego terminu. Wyjaśnienia treści oferty nie mogą prowadzić do jej

zmiany.

DYREKTOR

Dorota Woźniakiewicz

8

Załączniki do pobrania

Ogłoszenie do pobrania
1 Zapytanie ofertowe dożywianie_SP Rosnowo_od 01.04.2023.doc (DOC, 60KB) 2023-02-23 15:18:10 60KB 98 razy

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Piotr Łojewski 23-02-2023 15:18:10
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Dorota Woźniakiewicz 23-02-2023
Ostatnia aktualizacja: Piotr Łojewski 23-02-2023 15:18:10